LELO SONA 2 CRUISE – SEXTOY REVIEW #601

Naam: LELO Sona 2 Cruise
Producent: LELO
Prijs: LELO Sona 2 Cruise € 139,- / LELO Sona 2 € 76,89
Formaat: 11 x 5 centimeter
Gewicht: 169 gram
Batterijen/oplaadbaar: oplaadbaar via USB
Waar te koop: Kittig.nl via Bol.com
Verkooppraatje: ‘Deze verbeterde SONA 2-stimulator levert krachtige maar behoudende sonische golven om de hele clitoris te stimuleren – zelfs de delen die je niet ziet – voor een ongekend gevoel.’
Is dat ook zo: Ik word hier héél verdrietig van
Score: onvoldoende

Dit is een afbeelding van lelo sona 2 sextoy review

Precies 2 jaar geleden testte ik de LELO Sona Cruise; een sextoy waarmee LELO de immens populaire luchtdruk-techniek van Womanizer probeerde te kopiëren, maar het een andere naam gaf; ‘sonic technology’. Ik was niet onder de indruk van dat LELO-speeltje (of eigenlijk wel, want dat ding gaf zulke keiharde, pijnlijke sensaties dat ik ze niet snel zal vergeten) en beschreef mijn ervaring in een uitgebreide review: LELO SONA CRUISE – VIBRATOR REVIEW #387! Onlangs kwam de LELO Sona 2 uit! Een verbeterde versie van de LELO Sona 1 Cruise. En omdat ik het altijd enorm toejuich dat sextoy-producenten hun 1.0 versies aan updates onderwerpen was ik benieuwd naar de LELO Sona 2.0! Is-ie ook beter? Spoiler-alert: nee, niet echt.

Zo ongeveer alle reviews die ik las van andere sextoytesters kwamen op het volgende neer; de LELO Sona 1 is heftig. Te hard. Doet pijn. Hier kan je eigenlijk niks mee. De meeste toytesters nuanceerde het door te vermelden dat de LELO Sona dan misschien gewoon te hard was voor hun klit, maar dat er vast genoeg klitten zijn die de Sona wél lekker vinden. En dat zal ook best wel, maar het neemt niet weg dat de LELO Sona 1 een snoeiharde toy is met geen mogelijkheid tot zachtere, lievere standjes. Het is hard. Harder. Of hardst. Ik heb zelfs gelezen dat er een vrouw was met een scheurtje in haar klit (of eigenlijk het kapje), omdat de toy zo ontzettend heftig is. Dus, wees gewaarschuwd voor de LELO Sona 1!

Ik sla bij deze LELO Sona 2 Cruise even alle algemene informatie over deze toy over, anders wordt het een enorm lange review (en dat is het sowieso al). De LELO Sona Cruise 2 lijkt qua eigenlijk heel veel op de LELO Sona Cruise 1, dus lees m’n vorige review (als je daar zin in hebt) voor een completer beeld van deze toy(s) en de marketing die eromheen zit/zat: LELO SONA CRUISE – VIBRATOR REVIEW #387.

Dit is een afbeelding van leqi0829
Tijd voor een vergelijkend warenonderzoek tussen de LELO Sona Cruise 1 en de LELO Sona Cruise 2 (de paarse is de nieuwste).

Waar is de handleiding?

Het is misschien heel milieubewust om een gebruiksaanwijzing niet bij je product te stoppen, maar te vermelden dat je de complete handleiding online kunt downloaden. Ik heb, als ik zou mogen kiezen, dan liever de complete handleiding bij m’n toy, dan een sachetje gratis LELO-glijmiddel, zoals nu het geval is (het glijmiddel is wel parabenen en glycerine vrij, dus dat is fijn). Wat vooral jammer is; de handleiding van de Sona 2 staat (nog) niet online. Wel die van de LELO Sona 1, maar ja, die werkt knopjes-technisch gezien op een iets andere manier. Je vindt uiteindelijk heus wel uit hoe de toy werkt qua aan- en uitzetten en door de patronen scrollen, maar toch.

Dit is een afbeelding van verpakking lelo sona 2
Keurig doosje met garantiebewijs, zeer beknopte ‘handleiding’, USB-oplaadsnoertje, mooi bewaarzakje en natuurlijk de toy zelf.

Sonische trillingen? Sensonische trillingen?

In m’n review van de LELO Sona 1 heb ik het gebruik van de term ‘sonic waves’ en ‘sonic technology al behoorlijk ge-debunked, dus ik hoef dat hier niet nog een keer te doen, toch? Maar de ‘sonic technology’ die ze gebruiken voor de LELO Sona’s is dus gewoon een fancy, ‘nieuw’ woord voor wat Womanizer (en Satisfyer) al een paar jaar doet; stimuleren met luchtdruk. Klaar.

Maar who cares wat ze het noemen! Als dat ding werkt, dan werkt het, kan mij het schelen wat voor fancy naam ze erop plakken! Doe niet zo moeilijk. Maar ja, bij Womanizer hebben ze hun techniek ‘pleasure air’ getrademarkt met zo’n leuk TM-etje (Pleasure Air™ Technology) en dat wilden ze bij LELO denk ik ook.

Oh, maar wacht, het woordje ‘sonic technology’ is natuurlijk niet TM-able, want we hebben ook tandenborstels met ‘sonic technology’ dus nu heeft LELO er maar een nieuw woord voor bedacht. In plaats van Sonic Technology is het nu, let op, Sensonic™ Technology! Geef die copywriters een medaille!

Dit is een afbeelding van lelo sona foto met zeepaardje review

Wat bedoelen jullie nou??

Ergens verder op de LELO-site lees ik het volgende over het materiaal van de Sona 2.0: ‘The softer silicone has been specifically engineered to absorb some of the sonic waves and transmit them back into your body, around the clitoris, for deeper but gentler sensation. In other words, the silicone itself is engineered to respond to the waves and pulses to provide extra stimulation at the surface of the skin, as well as beyond.’

Ja, ik zou hier eigenlijk heel hard om moeten lachen als het niet zo om te huilen was. Want wat bedoelen ze nou? Speciaal ‘engineered’ siliconen dat de sonic waves (dus trillingen hè) absorbeert? Volgens mij absorberen alle siliconen sextoys een gedeelte van de trillingen (en toys van andere materialen trouwens ook). Echt hoor, wat een onzin weer dit.

Wat wél zo is; je voelt de trillingen van de Sona’s (dit was al bij de Sona 1.0) ook helemaal door het tuutje. Dat is niet het geval bij Womanizer’s, Satisfyer’s of de We-Vibe Melt; die stimuleren echt puur en alleen met luchtdruk in het tuutje (en dus echt alleen op je klit) (en gebruiken dus toch net even een andere (betere) techniek als je het mij vraagt).

Kortom; als je een Sona gebruikt door ‘m op je klit te zetten, dan voel je de luchtdruk op je klit en je voelt trillingen rondom je klit (het randje van het tuutje) en rondom je schaamlippen (de zijkant van het tuutje). Helemaal niks mis mee overigens, maar waarom zeggen dat dit komt door een speciaal soort siliconen? Waarom nou zo moeilijk doen?

Dit is een afbeelding van stapel met luchtdrukspeeltjes siliconen
Zoek het speeltje gemaakt van de ‘specifically engineered silicone’.

Heb je een grote klit? Dan noooo LELO Sona for you!

Toen ik hoorde dat de Sona 2 een nieuw tuutje zou hebben was ik behoorlijk happy! Want de LELO Sona 1.0 heeft een heel klein tuutje (en ik hou van grote tuutjes). Het tuutje van zowel de 1.0 als de 2.0 zit vast, waardoor het lastig schoonmaken is en hiervoor moet je echt een heel klein borsteltje gebruiken, want een tandenborstel past er niet eens in. De LELO Sona 2 zou een ‘softer, deeper, bigger mouth for complete satisfaction – both inside and out’ hebben.

Softer? Nou, als je met kracht het tuutje wat probeert in te duwen, dan is het siliconen inderdaad een heel klein beetje zachter vergeleken met de 1.0, maar tijdens gebruik merk je hier echt niets van.
Bigger? Ehm, nou nee. Echt niet. Het tuutje van de LELO Sona was 1 centimeter en is nog steeds 1 centimeter breed. Punt. Hiermee beperken ze dus echt het aantal clitorissen dat deze toy zou kunnen gebruiken. Heel jammer dat ze hier niets mee gedaan hebben.
Deeper? Ja! De afstand van het membraan tot het uiteinde van het tuutje is inderdaad een stukje langer! Om precies te zijn; een millimetertje of 5 of 6. En dit is een voordeel ten opzichte van de LELO Sona 1.0, want daar zat het membraan bijna tegen je klit aan als je de toy gebruikte. Maar! Nog steeds is de afstand van je klit tot het membraan als de toy aanstaat ongeveer 14 tot 15 millimeter (het was dus 10 millimeter). De meeste clitorissen kunnen toch echt wel een stukje groter of hoger worden. En wanneer het membraan je klit raakt, dan doet dat dus pijn (bij mij in ieder geval).

Ter vergelijking; de afstand van het membraan van de Womanizer Premium (WOMANIZER PREMIUM – REVIEW #462) tot de rand van het tuutje is 35 millimeter.

Dit is een afbeelding van lelo sona 2 tuutje review vibrator op luchtdruk
Niet heel goed om te zien op de foto, maar de openingen zijn even wijd. Ik heb zelfs het idee dat de Sona 2 ietsje krapper is van binnen (gecheckt met pink, want meer past er niet in).

De nieuwe LELO Sona 2 heeft 4 patronen meer

De LELO Sona 1.0 heeft 8 patronen en de 2.0 heeft er 12! En die patronen, jaaaaaa, die luchtdrukstimulatiepatronen, die sonische patronen (als zij het zo willen noemen), daar is het mij en de rest van de sextoy-test-en-sextoy-gebruikers-wereld allemaal om te doen! Want… er bestaat (HELAAS) nog geen Womanizer met vibratiepatronen en dat is toch echt wel iets wat ik graag zou willen voelen!

De LELO Sona 1.0 heeft die patronen wel, maar het laagste standje van die 1.0 is zo fucking hard dat ik helemaal niks aan die patronen had, omdat ze me gewoon allemaal pijn deden.

Okay peoples, een heleboel gewauwel van mijn kant hierboven, maar uiteindelijk draait het om het gevoel toch? Trust me, als de LELO Sona 2 helemaal geweldig was geweest, dan had ik al het gewauwel hierboven achterwege gelaten en had ik LELO weer in m’n geile hartje gesloten op precies dezelfde plek als waar ze 5 jaar geleden zaten. Helaas vind ik de Sona 2 dus niet zo geweldig als ik had gehoopt.

De LELO Sona 2 kan zachter

De LELO Sona 2 kan zachter dan de Sona 1 en dat is een voordeel. Echt waar! Ik kon deze toy nu in ieder geval een stuk beter testen. Daar waar ik de Sona 2 eigenlijk amper op m’n klit kon zetten zonder af en toe te vertrekken van de pijn is dat niet het geval bij de Sona 2. Die kan absoluut zachter en dat is fijn.

Ware het niet dat de Sona 2 er regelmatig mee stopt in een zachter standje. Gewoon stopt hè. Of hapert. Of tegensputtert. Hij doet het ‘prima’ op het droge, maar zodra je ‘m op je klit zet of tussen je schaamlippen plaats gebeuren er steeds onregelmatige dingen. En dat is heel irritant. Heel. Irritant. Maar… als je geluk hebt (ALS) en je vind een zacht standje met een patroon en dit blijft het een tijdje stabiel doen, dan is dit wel heel erg lekker.

Maar… ik heb het echter meerdere keren geprobeerd met deze toy en iedere keer was mijn conclusie; wat een onbetrouwbare, onstabiele klootzak is dit. Net als de Sona 1 overigens.

Het scrollen tussen de patronen

De LELO Sona 2 heeft dus 12 patronen, waarvan 1 steady. Die patronen kun je harder en zachter zetten en als het allemaal zou werken, dan zou het super zijn (en het werkt dus niet, want het hapert).

Maar heel irritant is ook het scrollen tussen de patronen. Want. Stel je hebt patroon nummertje 5 op z’n zachtst tegen of rondom je klit (boven je klit laten zweven is het ‘lekkerst’ en minste kans op haperen, maar best onhandig om vast te houden (understatement). En dan wil je naar patroon nummertje 6. Dan druk je dus op het middelste knopje van de toy en dan; BAM! Dan krijg je patroon 6 op een medium standje tegen je klit. Maar medium is dus wederom KEIHARD vergeleken met die zachtere standjes. AU. AU. AU. Dus dan moet je patroon 6 eerst weer zachter gaan zetten om ‘m daarna pas weer op je klit te kunnen plaatsen. En zo verder met standje 7, AU, terugzetten, standje 8, terugzetten. Hoe moeilijk kan het zijn???

Dit is een afbeelding van lelo sona 1 vs lelo sona 2
De achterkant van de Sona 2 is ook ietwat anders dan de Sona 1. Met meer ribbels. Op zich wel gezellig.

De Cruise in de LELO Sona Cruise

In m’n vorige review (LELO SONA CRUISE – VIBRATOR REVIEW #387) schreef ik al hoe enorm irritant en raar en onnodig ik een ‘cruise control’ vind op een sextoy. Ik heb het nog nooit meegemaakt dat een toy minder hard gaat vibreren als ik ‘m harder tegen m’n lichaam duw (en al helemaal niet bij luchtdruktoys), maar LELO heeft onderzoek gedaan en dit is dus 1 van de grootste problemen waar men tegenaan loopt als men sextoys gebruikt (zeggen ze). En daarvoor hebben ze dus de Cruise-optie bedacht: ‘When SONA™ 2 Cruise is pressed hard against the body and the motor begins to drop power, that extra 20% is unleashed so that there’s no reduction of intensity. It’s not a setting, it’s completely automatic.’

Was het maar wel een setting, in plaats van automatisch, dan kon je het nog uitzetten. Deze hele functie werkte al niet bij de 1.0, nog steeds niet bij de 2.0 en niemand zit er volgens mij op te wachten bij een eventuele 3.0. Het grappige, of eigenlijk is het helemaal niet grappig, is… de LELO Sona Cruise HAPERT juist als je ‘m harder tegen je klit duwt! Hij hapert. Of stopt.

Dit is een afbeelding van lelo sona cruise sextoy
Grrrrrrrrrrrrrr…

Let me hear you!!!!

En dan nu iets wat écht uniek is! De LELO Sona 2 Cruise is de enige luchtdruk-sextoy die meer geluid produceert als-ie in contact komt met je lichaam dan als-ie zo gewoon los aan staat! Als ik ‘m op het droge wat laat trillen, oscilleren, sensonisch trillen, sonisch vibreren, luchtdruk-stimuleren, whatever, dan is de Sona 2 best stil. Goed te hebben in ieder geval. Maar als ik de toy op m’n klit zet (of waar dan ook), dan produceert-ie ineens een veel harder geluid. En zeker als je wat langs, rondom, tussen je schaamlippen gaat, dan komt er een gesputter (glijmiddel, yes) vandaan. Echt niet sexy, wel heel storend. Dit heeft de LELO Sona 1 overigens niet.

Conclusie

Dus heel even voor jullie beleving, we hebben hier te maken met de LELO SONA™ met Sensonic™ Technology én met Cruise Control™ Technology! Een speeltje dat mij, ondanks z’n 3 trademarks niet kan boeien. Integendeel. Ik word hier niet blij van. Je zou hier eventueel, heel misschien, per ongeluk, blij van kunnen worden als je nog nooit een écht goede toy op luchtdruk hebt gehad. En je zou van de LELO Sona 2 Cruise ook blij kunnen worden als je houdt van onstabiele toys die ineens iets lekker raars doen, helemaal uit zichzelf, gewoon omdat het zo’n lekkere gekkie is. Ik lees op de site van LELO het volgende: ‘SONA™ 2 Cruise is the biggest step forward in pleasure in the past decade because it uses SenSonic technology to stimulate more of the clitoris than ever before.’ Sja, tegen zoveel misplaatste arrogantie kan ik niet op.

DE LELO SONA CRUISE 2 IS HIER TE KOOP (€ 139,-) >> (nu in de aanbieding, dat dan weer wel)

p.s. Alles gelezen?? HOERA! Ik vraag hier even hetzelfde als bij als bij m’n review van de LELO Sona 1! Laat even een reactie achter als je de volledige review hebt gelezen, want dan verdien jij ook een medaille, net als de copywriter van LELO voor het bedenken van het woord ‘sensonic’ en ik voor het schrijven van deze review (waar ik geen enkele sextoy mee ga verkopen)!

 

Dit vind je misschien ook leuk...

13 reacties

 1. goforu2 schreef:

  Hey Luna, wat dacht je wat …. natuurlijk lees ik je review helemaal en to het bittere eind toe uit … al was het alleen al als blijk van waardering, dat jij de moeite neemt om zelfs bij het meest krakkemikkige speeltje nog een positief verhaal te maken …. maar eerlijk …. het is de manier waarop je schrijft … GEWELDIG ! Nou ik een medaille en jij absoluut een hele dikke gouwe plak hoor …. ga vooral zo door

 2. Essie schreef:

  Er is maar 1 die een medaille verdient en dat ben jij omdat je het aandurft deze te testen! Na je vorige review had ik verwacht dat je wel genezen was!

  • Luna schreef:

   Ja, nee, ze krijgen van mij een tweede kans… en eventueel ook een derde, maar ik verwacht niet dat ze me een eventuele 3.0 op zullen sturen…

  • Patrick schreef:

   misschien kunnen we een sensonic medaille met speciale siliconen ketting maken van het review exemplaar voor Luna :)

   Ben ik de enige die zich irriteert aan al die automatische snelheidswisselingen op basis van herkenning of je de toy gebruikt?

   Ps helemaal gelezen :/

 3. JPW schreef:

  Op zich kan ik me wel voorstellen dat ze Sensonic als term wel voorstellen. En best goed gevonden: Sen(s) als deel van het engelse woord Sense (= zintuig/gevoel) en Sonic (=sonisch als in geluid). Die gecombineerd krijg je dus Sensonic.

  • Luna schreef:

   Ik snap de naam natuurlijk wel… ik snap alleen niet dat de techniek eerst Sonic Technology heette en dat ze het nu Sensonic Technology noemen… leuke samentrekking van woorden, maar dat hele sonische maakt het gewoon een heel lastig verhaal :-)

 4. Sandra schreef:

  Love you, babe!!
  Wat was het weer een klus!! En namens mijn zeer gevoelige clitoris hartelijk dank voor het testen, ze wil deze niet.

 5. Elsje schreef:

  Godsamme wat een sof… Lelo niet zo lekker bezig (maar jij wel! Kussies)

 6. M. schreef:

  Een scheurtje in haar clit?! OMG, dat je het dan nog aandurft zo’n ding te testen… gelukkig hebben we jou om door dat marketing gewauwel heb te prikken! Dank!

 7. Sandra schreef:

  Ik moest wel lachen om jouw story op instagram, inderdaad wat een herrie toen die in contact kwam met je vinger.

 8. Menno schreef:

  Gelezen wij slaan deze over ;-)
  Wel gelezen zoals bijna allemaal
  Thnx voor het testen

 9. Danielle schreef:

  Helemaal gelezen :-)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.