WEEKMAKERS IN SEKSSPEELTJES

Een goed seksspeeltje moet aan een aantal voorwaarden voldoen; het moet vooral lekker zijn, geil, een goede vorm hebben, diep kunnen trillen, oplaadbaar zijn, mooi vormgeven, in een leuk doosje zitten, en als het even mee zit ook niet al te duur zijn. Maar het allerbelangrijkste, het feit dat een seksspeeltje ook veilig moet zijn, wordt vaak over het hoofd gezien.

Helaas worden er nog steeds seksspeeltjes gemaakt, verkocht én gekocht die weekmakers bevatten. Effecten van het gebruik van seksspeeltjes met weekmakers kunnen een allergische reactie zijn (jeuk, bultjes, rode uitslag, vaginale afscheiding). Zo’n allergische reactie kan een uurtje duren, maar ik heb gevallen gelezen van vrouwen die er weken mee hebben rondgelopen en uiteindelijk een zware antibiotica-kuur bij de dokter moesten halen. En dan zijn dit nog maar de effecten op korte termijn, want van weekmakers wordt ook beweerd dat ze kanker kunnen veroorzaken. En nierproblemen. Of vruchtbaarheidsproblemen. En ontwikkelingsproblemen bij kinderen (je ongeboren zoon kan een kleinere piemel krijgen). Vervroegde menopauze. En ga zo maar door.

Ftalaten zijn een soort chemicaliën die ervoor zorgen dat hard plastic (PVC) verandert in zacht plastic. Vandaar de meer gebruikelijke naam ‘weekmakers’. Weekmakers bevinden zich bijvoorbeeld in plastic tasjes van de C&A of in een douchegordijn van de IKEA en daar is helemaal niks mis mee (zolang je alles keurig recyclet en niet dagelijks aan die plastic tasjes gaat likken of seks gaat hebben met je douchegordijn).

weekmakers

Weekmakers bevonden zich vroeger ook in kinderspeelgoed, maar sinds een aantal jaren is het gebruik van weekmakers voor kinderspeelgoed verboden (kinderen nemen de speeltjes in hun mond en door het slijmvlies worden dan de giftige stoffen opgenomen). Dat verbod is natuurlijk heel goed en fijn, maar seksspeeltjes (speelgoed voor volwassen) met precies diezelfde gevaarlijke weekmakers mogen nog steeds wél verkocht worden. Beetje raar (understatement), want de weekmakers worden opgenomen door de binnenkant van je vagina (en nog veel gemakkelijker dan door je mond). En al zijn er ook studies die beweren dat je eerst 8 uur per dag met een dildo met weekmakers in je kutje moet zitten voordat je kanker kunt krijgen en dat het dus allemaal wel meevalt; ik heb het er niet op. Als producten met weekmakers gevaarlijk zijn voor kinderen om in hun mond te stoppen dan lijken producten met weekmakers me ook niet gezond voor m’n kutje. Heel simpel.

Seksspeeltjes met weekmakers worden dus nog steeds gemaakt en verkocht en het enige dat jij kan doen is zorgen dat je dit soort producten niet aanschaft.

Als je een speeltje offline koopt, dan kun je een speeltje met weekmakers herkennen aan een sterke, plastic geur. Ik vind het persoonlijk niet vies ruiken, maar het is wel overduidelijk de geur van plastic (vaak wordt de plastic geur ook verbloemd met allerlei geurstoffen, ook lekker, NOT). Speeltjes met deze penetrante geur bevatten altijd weekmakers en zijn dus onveilig. Niet kopen dus. Vaak zijn deze speeltjes stukken goedkoper dan andere speeltjes en het materiaal waarvan ze gemaakt zijn heet vaak ‘jelly’. Dit staat ook wel eens op de verpakking. Zie je de naam ‘jelly’ staan, dan weet je al genoeg. Dit is een doorzichtig soort plastic, flexibel en vaak in knalkleurtjes.

jellyspeeltjes

De meeste seksspeeltjes hebben tegenwoordig teksten als ‘no phthalates’, ‘100% safe medical silicone’ of ‘silicone’ op hun verpakking staan. Dit betekent (vaak) dat er geen weekmakers in dit product te vinden zijn, maar dit hoeft niet altijd waar te zijn. Op veel verpakkingen (vooral uit Made in China-producten) staat wel het woordje ‘silicone’, maar schijn bedriegt. Vaak zit er dan wel een klein beetje siliconen in, maar is het alsnog vermengd met weekmakers (the bastards). Ook kan er op een verpakking ‘no phthalates’ staan, maar dan nog kunnen er (een ander soort) weekmakers in het speeltje zitten. Een ingewikkelde toestand! Alleen als je een product hebt dat gemaakt is van 100% medical grade silicone (100% medisch siliconen) dan heb je een veilig speeltje in handen.

Ook in de productbeschrijvingen vind je vaak genoeg uitleg over het materiaal waarvan een speeltje gemaakt is. Ook hier geldt trouwens mijn ‘als-er-een-slettebak-op-verpakking-staat-dan-is-het-niks’-regel; staat er een blonde bimbo op de verpakking en is het speeltje erg goedkoop, dan kun je er eigenlijk wel vanuit gaan dat het een onveilig speeltje is. Heb je ooit in een ver verleden zo’n jelly speeltje gekocht en kun je er geen afscheid van nemen? Gebruik ‘m dan in de toekomst alleen nog maar met een condoom eromheen. Better safe than sorry!

Welke materialen zijn wél veilig?
Glas
Hout
Metaal
100% medisch siliconen (medical grade silicone)
ABS
IntraMed
Medisch Polypropeen
Elastomeer
PVC (let op: alleen als het hard plastic betreft)
TPR
TPE
Latex

Het grote probleem is alleen dat de meeste sekstoys worden gemaakt in Aziatische landen (want goedkoper) en dat deze Aziatische makers van sekstoys gemakkelijk kunnen liegen tegen de sekstoy-merken. Zo vertelde Metis Black, eigenaar van Tantus, een groot (en goed) seksspeeltjesmerk aan www.vueweekly.com: “I think phthalates are still present. Unless you are manufacturing with strict control of your materials, you don’t know what is in your toys. The large companies who outsource manufacturing don’t know what they are getting unless they own or have their own quality control on site. While they may order something perfectly safe, and may have had their original order come in that way, the second or fifth reorder could be made of anything.” Met andere woorden; al staat erop dat het 100% medical silicone is, je weet nooit 100% zeker wat je in je kutje schuift. En met nog andere woorden; je kan dus eigenlijk niemand vertrouwen. Om je toch een idee te geven van fabrikanten die wél veilige seksspeeltjes verkopen, volgt hieronder een lijst met ‘goede’ merken. Dit betekent overigens niet dat merken die niet in mijn lijstje staan meteen onveilig zijn!!!

Aneros
BSwish
Crystal Delights
Crave
Eroscillator
Fleshlight
Fun Factory
Hot Octopuss
Je Joue
JimmyJane
Jopen
LELO
Marc Dorcel
Minna Life
Nexus
Njoy
Nobessence
OhMiBod
OVO
Picobong
PleasureWorks
Rocks-Off LTD
Rianne S.
Swan
Tenga
Tenga Iroha
Tantus
Velv’or
We-Vibe

De speeltjes die ik permanent in mijn nachtkastje heb liggen (zie LUNA’S NACHTKASTJE) zijn volgens mij allemaal behoorlijk veilig, al heb ik ook een paarse dildo die overduidelijk van jelly is gemaakt en dus ook overduidelijk weekmakers bevat, maar die we er nog wel af en toe bijpakken, omdat het nou eenmaal een superfijne dildo is (en precies m’n G-spot raakt) en ik van ‘m houd als van m’n eigen katten en omdat je tegenwoordig toch wel overal kanker van krijgt en je af en toe ook gewoon moet kunnen genieten zonder erbij na te hoeven denken! Maar omdat ik graag serieus genomen wil worden als een seks toy tester raad ik het gebruik van jelly seksspeeltjes dus 100% af.

Ik zal deze pagina regelmatig updaten als er nieuwe informatie beschikbaar is over dit onderwerp. Zo ben ik eigenlijk ook wel heel benieuwd van wat voor materiaal al die nepkutjes gemaakt zijn en of die veilig zijn (want onze mannen moeten ook een gezonde piemel houden, ja!). En zijn er nog meer tips om te checken of een speeltje uit 100% medische siliconen bestaat? Ik heb gehoord dat je die speeltjes in het vuur kunt houden en dat ze dan niet smelten (en ik durf het best aan om een paar speeltjes aan een vuurproef te onderwerpen). En waarom doet de overheid hier nu niets meer mee? Het was een paar jaar terug een hot item, maar nu niet meer.