WEEKMAKERS IN SEKSSPEELTJES

Een goed seksspeeltje moet aan een aantal voorwaarden voldoen; het moet vooral lekker zijn, geil, een goede vorm hebben, diep kunnen trillen, oplaadbaar zijn, mooi vormgeven, in een leuk doosje zitten, en als het even mee zit ook niet al te duur zijn. Maar het allerbelangrijkste, het feit dat een seksspeeltje ook veilig moet zijn, wordt vaak over het hoofd gezien. En sextoys met weekmakers zijn onveilig.

Waarom zijn weekmakers onveilig?

Helaas worden er nog steeds seksspeeltjes gemaakt, verkocht én gekocht die weekmakers bevatten. En weekmakers zijn stoffen die niet veilig voor je lichaam zijn! Een effect van het gebruik van een sextoy met weekmakers kan bijvoorbeeld een allergische reactie zijn (jeuk, bultjes, rode uitslag, vaginale afscheiding). Zo’n allergische reactie kan een uurtje duren, maar ik heb gevallen gelezen van vrouwen die er weken mee liepen en uiteindelijk een zware antibiotica-kuur van de dokter kregen. En dan zijn dit nog maar de effecten op korte termijn. Op de lange termijn wordt beweerd dat weekmakers kanker kunnen veroorzaken. En nierproblemen. Of vruchtbaarheidsproblemen. En ontwikkelingsproblemen bij kinderen (je ongeboren zoon kan een kleinere piemel krijgen). Vervroegde menopauze. En ga zo maar door. Allemaal niet zo prettig (understatement).

Wat doen ftalaten?

Ftalaten zijn een soort chemicaliën die ervoor zorgen dat hard plastic (PVC) verandert in zacht plastic. De meer gebruikelijke naam voor ftalaten is ‘weekmakers’ (deze woorden worden door elkaar gebruikt door sextoy-producenten). Weekmakers bevinden zich bijvoorbeeld in plastic tasjes van de C&A of in een douchegordijn van de IKEA en daar is helemaal niks mis mee (zolang je alles keurig recyclet en niet dagelijks aan die plastic tasjes gaat likken of seks gaat hebben met je douchegordijn). Wél is opletten met bijvoorbeeld het hergebruiken van een plastic drinkflesjes. Die zijn niet bedoeld om meerdere keren te gebruiken, maar om na gebruik weg te gooien (kies daarom bijvoorbeeld voor een Dopper) (goed voor je gezondheid en het milieu).

sextoys met weekmakers

Weekmakers zijn verboden in kinderspeelgoed

Weekmakers bevonden zich vroeger ook in kinderspeelgoed, maar sinds een aantal jaren is het gebruik van weekmakers voor kinderspeelgoed verboden. Kinderen nemen de speeltjes in hun mond en door het slijmvlies worden dan de giftige stoffen opgenomen. Dat verbod is heel goed en fijn, maar seksspeeltjes (speelgoed voor volwassen) met precies diezelfde gevaarlijke weekmakers mogen nog steeds wél verkocht worden. Beetje raar (weer een understatement) toch, want de weekmakers worden opgenomen door de binnenkant van je vagina (en nog veel gemakkelijker dan door je mond). En al zijn er ook studies die beweren dat je eerst 8 uur per dag met een dildo met weekmakers in je vagina moet zitten voordat je kanker kunt krijgen en dat het dus allemaal wel meevalt; ik heb het er niet op. Als producten met weekmakers gevaarlijk zijn voor kinderen om in hun mond te stoppen dan lijken producten met weekmakers me ook niet gezond voor m’n kutje. Heel simpel.

Seksspeeltjes met weekmakers worden dus nog steeds gemaakt en verkocht en het enige dat jij kan doen is zorgen dat je dit soort producten niet aanschaft.

Hoe herken je een sextoy met weekmakers?

Als je een speeltje offline koopt, dan herken je een speeltje met weekmakers aan een sterke, plastic geur. Ik vind het persoonlijk niet vies ruiken, maar het is wel overduidelijk de geur van plastic. Speeltjes met deze penetrante geur bevatten bijna altijd weekmakers (of andere chemische shizzle) en zijn dus onveilig. Vaak wordt de plastic geur trouwens verbloemd met allerlei geurstoffen, dus ruikt je toy naar bloemetjes, dan wil de fabrikant vaak iets verbloemen. Koop deze sextoys niet. Vaak zijn deze speeltjes stukken goedkoper dan andere speeltjes en het materiaal waarvan ze gemaakt zijn heet vaak ‘jelly’. Zie je de naam ‘jelly’ staan, dan weet je al genoeg. Dit is een doorzichtig soort plastic, flexibel en vaak in knalkleurtjes.

jellyspeeltjes met weekmakers

Siliconen toy of jelly toy?

De meeste seksspeeltjes hebben tegenwoordig teksten als ‘no phthalates’, ‘100% safe medical silicone’ of ‘silicone’ op hun verpakking staan. Dit betekent (vaak) dat er geen weekmakers in dit product zitten, maar dit hoeft niet altijd waar te zijn, omdat fabrikanten niet verplicht zijn om de waarheid op de verpakking te zetten. Op veel verpakkingen staat het woordje ‘silicone’ en vaak zit er dan wel een klein beetje siliconen in, maar is het alsnog vermengd met weekmakers of andere chemische shizzle. Ook kan er op een verpakking ‘no phthalates’ staan, maar dan nog kunnen er (een ander soort) weekmakers in het speeltje zitten. Een heel ingewikkelde toestand! Alleen als je een product hebt dat gemaakt is van 100% siliconen dan heb je een veilig speeltje in handen.

Heb je ooit in een ver verleden zo’n jelly speeltje gekocht en kun je er geen afscheid van nemen? Gebruik ‘m dan in de toekomst alleen nog maar met een condoom eromheen en ga heel snel sparen voor een goed en veilig seksspeeltje.

Welke sextoys zijn dan wél veilig?

Gelukkig worden er ook een heleboel sexspeeltjes verkocht die wel veilig zijn. Van een veilig materiaal en die het ook nog eens supergoed doen! Zorg dat je jelly toys vermijd, en ook speeltjes van TPE en TPR zijn niet aan te raden voor je vagina (wel voor piemels).

Welke materialen zijn veilig?
Glas
Hout
Metaal
100% siliconen
ABS
PVC (let op: alleen als het hard plastic betreft)
TPR (voor masturbatoren)
TPE (voor masturbatoren)

Het grote probleem is alleen dat de meeste sekstoys worden gemaakt in Aziatische landen (want goedkoper) en dat deze Aziatische makers van sekstoys gemakkelijk kunnen liegen. Zo vertelde Metis Black, eigenaar van Tantus, een groot (en goed) seksspeeltjesmerk aan www.vueweekly.com: “I think phthalates are still present. Unless you are manufacturing with strict control of your materials, you don’t know what is in your toys. The large companies who outsource manufacturing don’t know what they are getting unless they own or have their own quality control on site. While they may order something perfectly safe, and may have had their original order come in that way, the second or fifth reorder could be made of anything.” Met andere woorden; al staat erop dat het 100% medical silicone is, je weet nooit 100% zeker wat je in je vagina stopt . En met nog andere woorden; je kan dus eigenlijk niemand vertrouwen. Om je toch een idee te geven van fabrikanten die wél veilige seksspeeltjes verkopen, volgt hieronder een lijst met ‘goede’ merken. Dit betekent overigens niet dat merken die niet in mijn lijstje staan meteen onveilig zijn!!! Dit zijn de merken die ik persoonlijk vertrouw.

Aneros, BSwish, Clandestine Devices, Crystal Delights, Crave, Eroscillator, Fleshlight, Fun Factory, Hot Octopuss, Je Joue, JimmyJane, LELO, Marc Dorcel, Minna Life, Nexus, Njoy, Nobessence, OhMiBod, OVO, Picobong, PleasureWorks, Rocks-Off, Rianne S., Satisfyer, Swan, Tenga, Tenga Iroha, Tantus, Velv’or, We-Vibe, Womanizer.

Welke sextoys vind ik het beste?

De speeltjes die bij mij een dikke voldoende hebben gescoord (dus een 8, een 9 of een 10) zijn allemaal gemaakt van veilige materialen. Ben je op zoek naar een toffe toy? Zoek daar dan eens tussen. Hier vind je ze: (sextoys 10 punten, briljant) (sextoys 9 punten, supergoed) (sextoys 8 punten, heel goed).

Wil je weten wat ik de 10 beste sextoys (uiteraard zonder weekmakers) vind? Klik dan hier: TOP 10 BESTE SEXTOYS.

Wil je meer lezen over de veiligheid van sextoys? Lees dan dit eens: WAAR MOET JE OP LETTEN ALS JE SEXTOYS VEILIG WIL GEBRUIKEN?