HOE MAAK JE SEKSSPEELTJES SCHOON?

Tips, trucs en advies over de verzorging van je sekstoys

Feit; als je je seksspeeltjes goed verzorgt, dan zul je er veel langer plezier van hebben. Maar ja, hoe maak je seksspeeltjes schoon? Ik ben de eerste om toe te geven dat ik het soms niet zo nauw neem met het schoonmaken van m’n sekstoys. Na gebruik gooi ik ze naast m’n bed of computer om ze daar soms een paar dagen te laten liggen. FOUT! STOM! En ik heb er achteraf vaak spijt van, want als je niet meteen (of na een paar uur) actie onderneemt, ben je daarna vaak nog langer bezig met schoonmaken. Dus… doe niet als ik en wees zuinig op je seksspeeltjes, want het correct schoonmaken van je seksspeeltjes zorgt er niet alleen voor dat ze minder snel kapot gaan; het is ook nog eens beter voor je gezondheid en (duh) voor je hygiëne!

Voordat je een seksspeeltje gaat gebruiken
Je hebt een seksspeeltje gekocht! Mooi! Al wil je ‘m nu waarschijnlijk meteen gaan gebruiken, toch is het handig om ‘m eerst even aan een grondige inspectie te onderwerpen. Haal ‘m uit de verpakking, ruik eraan, kijk of er nergens scheurtjes of gaten zitten die er niet horen, buig (als dat kan) het speeltje een paar kanten op (zo heb ik ooit een anaalketting gehad die tijdens deze eerste inspectie uit elkaar viel, Thank God voor m’n eerste inspectie), lees de gebruiksaanwijzing goed door, doe de batterijen erin of laadt het speeltje volledig op. Vaak staat er ook in de gebruiksaanwijzing hoe je een speeltje het beste schoon kunt maken. Twijfel je over het materiaal? Stinkt het speeltje? Dan moet je ‘m niet gebruiken. Alles gecheckt? Dan maak je je nieuwe speeltje schoon volgens de onderstaande tips. Het spreekt overigens voor zich dat je iedere keer dat je een speeltje opnieuw gebruikt even checkt of alles er nog goed uitziet. Sekstoys kunnen gemakkelijk kattenharen en stof aantrekken en die wil je niet in je lichaam krijgen. Voordat ik een seksspeeltje gebruik (ook al heb ik ‘m schoon weggelegd) houd ik ‘m altijd even onder de warme kraan.

SCHOONMAAKMETHODEN

1. Met een anti-bacterieel doekje (beste methode)
Deze methode is het snelst en het meest effectief. Spoel het seksspeeltje eerst af onder een warme kraan en gebruik daarna een 10% chloor-oplossing of een speciale toycleaner (er zijn diverse merken te koop en je doet erg lang met een flesje) om het speeltje helemaal te ontsmetten. Gebruik altijd een schone doek of een stuk huishoudpapier. Ook erg handig zijn ‘anti-bacteriele en desinfecterende reinigingsdoekjes’ van bijvoorbeeld Dettol (je hebt ze ook bij de Action). Je kan het speeltje ook wassen met anti-bacteriële zeep (ook gewoon te koop bij Kruidvat of Action). Sommige speeltjes hebben een logo in hun materiaal gestanst en dat is nu juist een plekje waar bacteriën zich kunnen verzamelen (vergeet ook de overgang tussen diverse materialen niet). Let goed op deze plekken en maak deze schoon met een speciaal hiervoor bestemde tandenborstel of met een schoon wattenstaafje. Nadat je alles goed hebt schoongemaakt spoel je het speeltje weer af onder de kraan (want je wil geen anti-bacteriële zeep in je lichaam).

2. In de vaatwasser
Niet-poreuze sekstoys kun je schoonmaken in je vaatwasser. Let er wel op dat je geen vaatwastablet toevoegt!! En; speeltjes met elektrische onderdelen kunnen uiteraard niet in de vaatwasser, dus deze optie is vooral voor dildo’s en buttplugs.

3. Koken
Niet-poreuze speeltjes kun je ook uitkoken in een pan om zo alle bacteriën te doden. Het spreekt voor zich dat dit niet gaat met trillende speeltjes (ook al zijn ze waterproof, ik zou het risico niet nemen dat je het elektrische gedeelte verpest). Let er ook op dat je het speeltje niet rechtstreeks in contact laat komen met de bodem van de pan, want zo kan het speeltje verbranden. Au bain marie uitkoken dus, die niet-poreuze sekstoys!

SILICONEN SEKSSPEELTJES

Siliconen is momenteel het magische woord als het gaat om seksspeeltjes. Want een speeltje van 100% siliconen is niet-poreus, voelt zacht en flexibel aan en neemt snel de temperatuur van je lichaam aan. Precies wat je hebben wilt. En… als je er goed voor zorgt, dan kunnen je siliconen seksspeeltjes je leven lang meegaan. Het probleem; speeltjes van siliconen zijn duurder dan speeltjes van andere materialen en fabrikanten weten dat gebruikers het liefst een siliconen speeltje aanschaffen. Er bestaat nog steeds geen goede regelgeving omtrent (siliconen) seksspeeltjes en hierdoor kan het voorkomen dat je dénkt met een 100% siliconen sekstoy te maken te hebben, maar het uiteindelijk een speeltje is waar maar 30% siliconen in zit (en de rest, daar mag je naar raden). Check mijn lijst met fabrikanten die ik wél vertrouw qua siliconengebruik in mijn artikel WEEKMAKERS IN SEKSSPEELTJES.

Fabrikanten zetten dus graag op hun verpakking dat het een siliconen speeltje betreft, maar er is een wildgroei aan benamingen ontstaan Zo ben ik de volgende namen al tegengekomen: high grade silicone, body safe silicone, 100% silicone, zachte coating van medische graad siliconen, ecovriendelijke siliconen, 100% medische graad siliconen, enigszins doorzichtige siliconen, frosted hot silicone (deze vind ik zelf vooral heel leuk), soft en buigzaam siliconen, ptalatenvrije siliconen, gegarandeerd hypoallergeen siliconen, verbeterde siliconen en naadloos siliconen. Weet jij wat het verschil is? Ik eigenlijk ook niet! Ook de volgende benamingen kom je wel eens tegen op een verpakking; TPR-Silicone, SEBS, Silicone-Elastomer Blend, Cyber-Silicone en Sil-A-Gel Deze materialen zijn zeker geen 100% siliconen (al doet hun naam dus anders vermoeden), maar mengvormen daarvan (en dus poreus (en vaak gevaarlijk)! Behoorlijk kut, klote en vooral; erg ingewikkeld.

Als een speeltje uit 100% siliconen bestaat, dan is deze dus niet-poreus en kun je ‘m schoonmaken door middel van alle 3 de schoonmaakmethoden.

Welk glijmiddel past bij siliconen seksspeeltjes?

Ik heb zelf nog nooit problemen gehad als ik glijmiddel op siliconen-basis (Eros) gebruikte in combinatie met mijn siliconen seksspeeltjes, maar ik heb wel al diverse mailtjes van lezers en lezeressen gekregen waarbij hun siliconen speeltje was aangetast na het gebruik met siliconen glijmiddel. Dus! Wat nu? Sommige siliconen glijmiddelen gaan prima met sommige seksspeeltjes, alleen is het lastig uitzoeken welke nu wel en niet met elkaar matchen. Zo kan ik wel zeggen dat mijn We-Vibe 2 prima gaat met de Eros op siliconenbasis, maar daar heb je zo weinig aan als je met een Fun Factory Stronic 3 en een fles Etos-glijmiddel op siliconenbasis aan de slag wil. Je kan uiteraard een klein beetje glijmiddel uittesten (met een wattenstaafje) op een klein plekje om te kijken of de materialen elkaar ‘bijten’, maar ik zou gewoon het zekere voor het onzekere nemen en ALTIJD glijmiddel op waterbasis gebruiken als je met siliconen seksspeeltje aan de slag gaat.

SEKSSPEELTJES VAN HOUT, METAAL, GLAS, KERAMIEK

Speeltjes van glas en metaal kun je schoonmaken volgens alle 3 de schoonmaakmethoden. Let er wel op dat glas en metaal snel de temperatuur van hun omgeving aannemen, maar het duurt lang voordat ze die weer loslaten (pas dus op dat je je vingers niet verbrand als je een speeltje gaat uitkoken!). Speeltjes van hout en keramiek maak je schoon met schoonmaakmethode 1 (dus met een antibacterieel doekje of een toycleaner).

Welk glijmiddel past het beste bij houten, glazen, metalen of keramieken seksspeeltjes?

Bij glazen, metalen of seksspeeltjes van keramiek kun je elk soort glijmiddel gebruiken dat je wil. No problem! De materialen tasten elkaar niet aan. Bij een seksspeeltje van hout zul je het even uit moeten proberen, want houten seksspeeltjes worden op verschillende manieren afgewerkt (en het zou kunnen dat de lak gaat reageren met de stoffen in siliconen glijmiddel). Geen zin om dit te checken of het aan de fabrikant te vragen? Dan gewoon glijmiddel op waterbasis gebruiken.

SEKSSPEELTJES VAN DIVERSE SOORTEN PLASTIC

Is een seksspeeltje niet van 100% siliconen, maar wel van een soort plastic (en dit kan van alles zijn; TPR, TPE, ABS, TPR Silicone, CyberSilicone, SEBS, Silicone-Elastomer, PVC, hard plastic, WTP, jelly, rubber, etc., etc.), dan adviseer ik je om dit speeltje gewoon schoon te maken door middel van een water, een schoon doekje en toycleaner (of een antibacterieel doekje).

Welk glijmiddel past bij seksspeeltjes van plastic?

In principe kun je alle soorten glijmiddel hierbij gebruiken, dus ook de glijmiddelen op siliconen basis. Glijmiddel op oliebasis is geen aanrader.

REALISTISCHE SEKSSPEELTJES / FLESHLIGHT

De meeste nepkutjes zijn gemaakt van ‘realistisch materiaal’ zoals Cyberskin, UR3, Futurotic, Soft Touch, NeoSkin, UltraSkin, of Fauxskin. Deze speeltjes zijn vaak extreem poreus en je kunt ze het beste (meteen!!!!) schoonmaken met wat water en wat zeep en ze daarna laten drogen. Zorg er in ieder geval voor dat het speeltje volledig is opgedroogd voordat je ‘m weer in je nachtkastje zet (of in de doos terug doet), want anders kan dit materiaal gemakkelijk gaan schimmelen! Let op: speeltjes van het merk Fleshlight zijn gemaakt van Superskin en ze raden bij Fleshlight aan om je speeltjes vooral niet schoon te maken met zeep. Wel kun je (uiteraard van hun eigen merk) een soort schoonmaakmiddel kopen (Fleshlight Wash) en een poeder (Fleshlight Renewing Powder) waarmee je je Fleshlight na gebruik kunt inpoederen (zodat-ie superzacht blijft).

Welk glijmiddel past bij seksspeeltjes van realistisch materiaal?

Gebruik alleen glijmiddel op waterbasis bij deze speeltjes! Dit materiaal is erg gevoelig en zal snel uit elkaar vallen als je glijmiddel op oliebasis of siliconenbasis gebruikt.

HANDIGE EXTRA TIPS (NEE, ECHT!!!!)

Gebruik het zakje

Bij de meeste luxe (siliconen) speeltjes krijg je een ‘gratis’ ‘zijden’ zakje om ze in te bewaren. Doe dit ook. Just to be sure. Als je alleen maar speeltjes van 100% siliconen hebt, dan is er niks aan de hand (die kun je dus gewoon opstapelen), maar speeltjes van mengvormen of andere plastic-materialen (zoals TPR/TPE/jelly) kunnen smelten (poreus worden) als ze tegen elkaar aan liggen. Nu wil je natuurlijk alleen maar speeltjes van 100% siliconen (DOEN!), maar het is realistischer om te denken dat er ook per ongeluk wel eens een ander speeltje tussendoor glipt. Stop dus elk speeltje in z’n eigen zakje (houdt het ook lekker overzichtelijk), of… als je er geen zakje bij hebt gekregen; rol ‘m in een stukje keukenrol.

Het delen van sekstoys

Wil jij je seksspeeltjes uitlenen aan anderen? Bijvoorbeeld tijdens het swingen, een bezoekje aan een parenclub of gewoon aan de buurvrouw? Hou er dan rekening mee dat je er alleen bij niet-poreuze seksspeeltjes 100% zeker van kan zijn dat je geen SOA’s (of hepatitus) overdraagt na het (correct) schoonmaken. Dus alleen dit soort speeltjes kun je zonder condoom uitlenen (met enigszins onbekenden). Voor de zekerheid zou ik er toch een condoom omdoen, of je moet er zeker van zijn dat de ander helemaal veilig en gezond is (maar wanneer ben je dat nou?).

Condoomgebruik om seksspeeltjes

De meeste condooms zijn standaard voorzien van een glijmiddel op siliconen-basis. De kans dat dit glijmiddel voor een reactie zorgt op je siliconen sekstoy is altijd aanwezig en dit zou zonde zijn. Wil je dus een siliconen sekstoy gebruiken mét condoom, zorg er dan voor dat je condoom gebruikt met glijmiddel op waterbasis.

Batterijen en sekstoys

Het is een beetje 2001 om nog speeltjes met batterijen te kopen (en verkopen), maar de meeste wat goedkopere toys trillen nog op deze manier. Geen probleem (behalve voor het milieu), maar het is verstandig om de batterijen uit je vibrator te halen als je de vibrator (een tijdje) niet gebruikt. Hierdoor kunnen de batterijen niet leeglopen in je speeltje en (ook handig) zo kan de vibrator niet per ongeluk aangaan.

 

maanzinshop

Dit vind je misschien ook leuk...

12 reacties

 1. nikki schreef:

  Zoveel energie in deze post gestopt en geen 1 comment ?? Schande!

  Ik lees regelmatig deze post even door. Ik lees iedere keer weer wat anders handigs.
  Thanks again Luna :D

  • Luna schreef:

   Dankjewel! Ja, de ‘how to’s’ worden wel veel gelezen, maar niemand reageert… maar is niet erg, als m’n tips maar opgevolgd worden! :-)

 2. Ankie schreef:

  Dit zegt Fun Factory: over welk type glijmiddel beter is met hun siliconen toys.
  “Silicone toys should never by used together with a silicone-based lubricant, because the silicone-based gel is very difficult to remove from the toy without leaving any residue. Despite intense cleaning, the toy can become unhygienic.” Wisjeda?

 3. subje schreef:

  Hoi Luna,

  Hartelijk dank voor je uitgebreide weblog! Ik heb net een spannend sexspeeltje (nou ja, laat dat -tje er maar vanaf) gekocht. Het bevat weekmakers (PVC… i know, niet verstandig). Hoewel ik veel stalen speeltjes heb gekocht de afgelopen jaren, kon ik het niet laten deze dildo te kopen (hij is vrij groot, groter dan de grootste stalen speetjes van bijvoorbeeld njoy). Echter, ik heb nog nooit een ander speeltje gezien van dit formaat en ben erg benowued of het me gaat bevallen. Nu kan ik natuurlijk altijd een condoom om de dildo doen, maar die hebben zoals in je site te lezen valt, vaak een siliconen basis. Daarnaast weet ik dat ik mezelf waarschijnlijk eerst wat moet opwerken met een iets kleinere toy, voordat ik deze kan gebruiken. Bij mn glazen en stalen speeltjes gebruik ik graag kokosolie (een aanrader voor wanneer je geen condooms gebruikt, het is veeel goedkoper dan siliconenglijmiddel, is volkomen safe voor de (inwendige) huid voor zover ik heb begrepen en het glijd super lekker). Helaas kan ik waarschijnlijk niet eerst met de kokosolie en mn kleinere speeltjes beginnen, voordat ik het monster (ik heb het speeltje maar vast een naam gegeven) in me steek? Wat zijn jouw ervaringen daarbij? Kan ik eerst op een stukje van de PVC dildo wat kokosolie aanbrengen, en wanneer het niet reageerd, gerust eerst kokosolie gebruiken om vervolgens met een condoom het andere speeltje gebruiken? Of lost het condoom dan echt op om vervolgens ‘het monster’ ook aan te tasten? Ben erg benieuwd naar jouw ervaringen als deskundige :) gaat trouwens om anaal gebruik, maar volgens mij maakt anaal of vaginaal niet uit in dit soort zaken (behalve wellicht de ervaring, maar daar heb ik geen advies voor nodig denk ik) ;)

  • Luna schreef:

   Ehm… even denken hoor… metalen speeltjes zijn 100% niet-poreus, dus die kun je goed schoonmaken (zeker handig bij anaal gebruik)… een PVC dildo is dat dus niet… Alleen daarom al zou ik adviseren om er sowieso een condoom omheen te doen, omdat het mogelijk is dat er geurtjes IN de dildo gaan zitten die er heel moeilijk meer uit gaan… En daarna gewoon ruim met glijmiddel op siliconenbasis aan de slag… Dit is inderdaad duurder dan kokosolie, maar de kans dat de kokosolie het condoom aantast is groot… de kokosolie zal de dildo zelf (waarschijnlijk) niet aantasten, maar zonder condoom kan de dildo dus wel gaan ruiken… Snap je ‘m nog? Ik gebruik zelf eigenlijk altijd glijmiddel op siliconenbasis voor alllllllles… ik heb zelf nooit problemen gehad met speeltjes die aangetast worden… een vriendin van mij doet alles met kokosolie en die heeft ook nooit problemen, maar ja… waar een (plastic) speeltje precies van gemaakt is, dat weet je nooit, dus het is altijd even uittesten en vooral je gezonde verstand gebruiken ook al ben je heel erg geil :-)

 4. subje schreef:

  PS. Ik vergeet helemaal te zeggen dat ik glijmiddel op waterbasis voor anaal verkeer vreselijk vind: het droogt te snel op, geeft veel troep en glijdt niet lekker… Mn vraag is dan eigenlijk ook; welk glijmiddel te gebruiken en hoe :)

 5. Cindy schreef:

  Hoi hoi ik heb even een vraagje. Mn vriend heeft een keer een anaal speeltje gebruikt en goed met zeep (babyzeep) schoongemaakt. Nu haalde ik hem na een paar dage uit het zakje om zelf te gebruiken. Ik spoelde hem schoon onder de warme kraan…… en je gelooft het nooit maar hij stonk naar ontlasting (schaam me dood om dit zo te zeggen) hoe krijg ik dit in hemelsnaam weer nutraal.

  • brattyRawrs schreef:

   Ik heb mijn siliconen speeltje een tijdje laten weken in heet (niet te heet) water met azijn. dit zorgde er voor dat de geur er bijna geheel weer uit ging. (denk wel 1/5-1 kopje azijn.

 6. ijsjemeisje schreef:

  Hoi Luna, ik hen het foute glijmiddel gebruikt bij mijn ontzettend dure siliconen leilo. Nu is het echt één sticky bende die ik er niet afgewassen krijg. Lijkt wel of er lijm zit! Heb jij nog een tip hoe ik mijn vibrator weer non sticky krijg? Ik durf niet zomaar iets er op te smeren, ben bang dat ik hem verpest. Alvast dank!

  • Luna schreef:

   Hiii… ik denk dat het niet echt heel erg is als je 1 keer per ongeluk verkeerd glijmiddel gebruikt… ik zou je vibrator even goed gaan wassen met flink veel warm water en wat milde zeep… in principe moet het foute glijmiddel er dan wel afgaan… en daarna alleen nog maar glijmiddel op waterbasis gebruiken :-)

 1. 19 november 2014

  […] HOE MAAK EN HOUD JE JE SEKSSPEELTJES SCHOON? […]

 2. 2 november 2019

  […] TIP: voor handige reinigingstips voor je sextoys per materiaal, verwijs ik je naar dit duidelijke artikel van Climaximaal. […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.