WAAR MOET JE OP LETTEN ALS JE SEXTOYS VEILIG WIL GEBRUIKEN?

Sex sells. Sextoys ook. Miljoenen, zo niet miljarden, seksspeeltjes zijn er in omloop en er zijn helaas nog geen wetten of regels waaraan de sextoy-industrie zich moet houden. Dit heeft als gevolg dat er veel, heel veel sextoys worden verkocht die niet veilig zijn. Hoe zorg je ervoor dat jij veilige seksspeeltjes koopt, dat je ongelukken voorkomt én dat je ze veilig gebruikt? Hieronder wat richtlijnen en tips van mij, een professionele sextoytester!

Gebruik alleen sextoys van veilig materiaal

Gebruik alleen sekstoys van veilige materialen! Veilige materialen zijn glas, metaal, hout (mits goed afgelakt uiteraard) (vraag de maker naar het materiaal waarmee hij z’n toys aflakt), 100% siliconen en ABS-plastic (dit is hard plastic). Ik gebruik nooit meer toys van een ander materiaal dan dit (problemen met bepaalde materialen uit het verleden zijn wel degelijk een garantie voor toekomstig gebruik). Glas, metaal, 100% siliconen, hard plastic en goed-afgelakt hout zijn niet-poreuze materialen (er kunnen dus geen bacteriën in microscopisch kleine gaatjes gaan zitten).

Toys van TPE, TPR, jelly (dit is hard PVC met weekmakers) zijn sowieso een NO-GO voor mijn vulva en mijn vagina. Ik schreef al eerder een artikel over WEEKMAKERS IN SEKSSPEELTJES.

Voor masturbatoren geldt; toys van TPE en TPR zijn wel veilig voor je piemel!

Dit is een afbeelding van top 10 sextoys aller tijden
De seksspeeltjes uit mijn TOP 10 BESTE SEXTOYS ALLERTIJDEN zijn allemaal 100% veilig en ook 100% AWESOME!

Zijn ‘bodysafe’ sextoys ook veilig?

Veel toys worden momenteel ook aangeprezen met ‘deze toy is bodysafe’. Je zou dus denken; ooooh, bodysafe, dat is veilig voor m’n lichaam toch? Nou. Nee. Dat een speeltje van een bodysafe materiaal is gemaakt, wil dat nog niet zeggen dat het speeltje ook veilig is (ja, ik vind dit ook stom, maar ik kan er niks aan doen). TPE en TPR zijn bijvoorbeeld wél bodysafe materialen, dus in principe veilig voor je lichaam om te gebruiken, maar… TPE en TPR zijn poreus en daarmee dus onveilig, of in ieder geval niet-hygiënisch (en dat is dus onveilig).

Deze toys kun je nooit 100% schoonmaken, dus er zullen altijd bacteriën achterblijven (en je kan je misschien voorstellen wat die bacteriën na verloop van tijd met een toy kunnen doen) (en dus met je lichaam). Mijn persoonlijke advies; gebruik deze toys niet. Zo is de laatste TPE-dildo die ik testte voor een gedeelte gesmolten. Yep; gesmolten. En als een materiaal kan smelten (gewoon op m’n kast), dan kun je je misschien voorstellen wat het materiaal doet in je vagina (heeeeeeel langzaam smelten) (en al dat materiaal wordt heeeeeeeel langzaam opgenomen door je lichaam).

Uitzonderingen op (mijn persoonlijke) regel om geen TPE of TPR toys te gebruiken zijn masturbatoren. Die zijn bijna altijd van dit materiaal gemaakt, wel veilig te gebruiken en hebben een beperkte houdbaarheid (denk bijvoorbeeld aan de Tenga-eitjes of de Tenga-masturbatoren).

Helaas klopt de verpakking niet altijd

Jammer genoeg zijn er momenteel dus nog geen wetten of richtlijnen omtrent sekstoys. Fabrikanten mogen op de verpakking schrijven dat een speeltje van 100% siliconen is gemaakt, ook al is dat niet het geval. Het komt dus neer op vertrouwen (al komt er hopelijk ooit een soort keurmerk voor veilige sekstoys, zodat producenten die 100% veilige toys verkopen dit op hun verpakking kunnen (moeten) (mogen) zetten). Tot die tijd is het een kwestie van vertrouwen.

Vertrouw je het sextoy-merk?

Vertrouw je het merk, ja of nee? Als je geen ervaring hebt met sekstoys is dit lastig. Snap ik. Ik vind het na al die jaren ook nog steeds lastig. Hieronder geef ik je een niet-volledige lijst van sekstoymerken die ik sowieso vertrouw. Staat een merk er niet tussen, dan wil dat dus niet zeggen dat ze slechte toys verkopen!!! Het zegt alleen dat ik ze niet ken, dat ik ze vergeten ben of dat ik (en wie ben ik) ze niet helemaal vertrouw. Welke merken vertrouw ik sowieso??

Aneros, BSwish, b-Vibe, Crave, Eroscillator, Elvie, Fairy, Fleshlight, Fun Factory, Fun Toys, Godemiche, Hot Octopuss, Je Joue, Ivy.Toys, Iroha, JimmyJane, L’Amourose, LELO, Lovense, Marc Dorcel, Nexus, Njoy, NSNovelties, Nomi Tang, OhMiBod, PleasureWorks, Rocks-Off LTD, Rianne S., Satisfyer, Svakom, Swan, Tenga, Tantus, The Rabbit Company, Velv’or, Vou, We-Vibe, Womanizer, Zumio.

Twijfel je? Je mag mij altijd mailen met je vraag. Je kunt ook kijken of ik of andere sextoy testers al wat over een merk hebben geschreven.

Toys voor vaginaal gebruik kun je niet veilig anaal gebruiken

Seksspeeltjes die bedoelt zijn voor vaginaal gebruik kun je niet anaal gebruiken. Een ‘gewone’ vibrator kan niet naar binnen schieten in de vagina (want dat is van binnen een afgesloten ‘ruimte’) , maar een gewone vibrator kan dat echter wel in je anus. Zoek je iets voor anale spelletjes? Gebruik dan altijd een speciaal daarvoor bedoelde anaaltoy. Een merk dat (vind ik) heel goede anaaltoys verkoopt is b-Vibe. Zij hebben supergave en vooral veilige anaaltoys voor beginners en gevorderden (voor mannen en vrouwen / voor mensen met of zonder prostaat) (en trillend en niet-trillend). De collectie van b-Vibe vind je hier bij target=”_blank” rel=”nofollow noopener noreferrer”>Bol.com.

Dit is een afbeelding van b vibe anaal beginners sextoys veilig

Een product dat ik echt kan aanraden voor beginners is de b-Vibe Anal training kit & Education set. Hierin vind je 3 buttpluggen (opeenlopend in grootte) (met en zonder vibratie), een tool om glijmiddel aan te brengen, een enema (om de anus schoon te maken), een opbergetui, maar vooral een boekje met daarin een uitgebreide HOW TO over anale seks! Deze set kost € 149,- en is gewoon top! Je koopt ‘m bij Bol.com.

Let sowieso extra goed op bij anaaltoys

Helaas! Niet alle seksspeeltjes die volgens de verpakking bedoeld zijn voor anaal gebruikt zijn veilig (ja, ik vind dit ook stom). Let er altijd goed op dat de basis, dus de onderkant, breder is dan het breedste gedeelte de bovenkant (het gedeelte dat je inbrengt). Op deze manier kan een toy niet naar binnen schieten. Persoonlijk vind ik buttpluggen met alleen een klein rondje als basis (ter grootte van een 2-euromunt) sowieso een dikke NEE.

Dit is een afbeelding van deze anale sextoys zijn niet veilig

Ik voel me op anaalgebied het meest relaxt als er een heel breed uiteinde aanzit of een ring. De mooiste buttpluggen (en uiteraard veilig) vind ik die van Njoy; stalen buttpluggen in verschillende maten. Je vindt de Njoy buttpluggen bij Maanzin.nl.

Dit is een afbeelding van veilige buttplug sextoys

Een buttplug is bedoelt om te laten zitten. Ga ‘m niet gebruiken als een soort anaalvibrator (dus stotende bewegingen maken). Dan kan hij alsnog naar binnen schieten. Gebruik altijd voldoende glijmiddel als je anaaltoys gebruikt (of sowieso als je met anale spelletjes bezig bent).

Test zogenaamde ‘anaalkettingen’ altijd even op het droge door even aan het materiaal te trekken en draaien. Mij is het een keer gebeurd dat een anaalketting brak (op zo’n tussenstukje)! Hoe een geluk dat dit dus op het droge gebeurde en niet terwijl de ketting al in m’n anus zat!

Gebruik een condoom over sextoys die je niet vertrouwt

Heb je toys van een materiaal dat je niet helemaal vertrouwt? Mijn eerste advies is dan; wegflikkeren dat ding, doei! Maar ik snap dat je gehecht kunt zijn aan een seksspeeltje of dat je gewoon geen geld hebt om een nieuwe te kopen. Gebruik dan altijd een condoom om het betreffende seksspeeltje. Dit is dus niet de beste oplossing, maar een redelijke tussentijdse oplossing (tot je een veilig, goed en kickass speeltje hebt gekocht dus).

Gebruik het juiste glijmiddel

Glazen en metalen sekstoys kun je met elk soort glijmiddel gebruiken dat je wil. Echter, als je sextoys van siliconen gebruikt, gebruik dan nooit glijmiddel op siliconenbasis. Dit kan het materiaal aantasten en dat is zonde. Gebruik bij je siliconen sekstoys alleen maar glijmiddel op waterbasis. Ik vind persoonlijk Sliquid een heel erg fijn merk, omdat hun glijmiddel geen parabenen en glycerine bevat en 100% vegan is. Dit glijmiddel is dus niet alleen veilig voor je sextoys, maar ook voor je lijf!!! En okay, hun flesjes hebben allemaal leuke kleurtjes en smaakjes, daar word ik ook heel blij van. Je koopt Sliquid glijmiddel o.a. bij Bol.com. Mijn persoonlijke favoriet zijn Sliquid Silk en de Sliquid Sassy (een hybride glijmiddel, dus glijmiddel op waterbasis, maar met het gladde-glij-effect van siliconen).

Dit is een afbeelding van sliquid veilig glijmiddel

Maak je sexstoy na gebruik goed schoon

Zorg dat je een sekstoy nadat je ‘m hebt gebruikt altijd goed schoonmaakt. De veilige sekstoymaterialen (siliconen, glas, metaal en hout) zijn niet-poreus, dus ook 100% schoon te maken. Spoel je toy af onder de kraan en was ‘m met wat milde zeep of gebruik een toycleaner (ik vind Pjur toycleaner een prima toycleaner) (maar milde zeep en water is in principe goed genoeg). Heeft je speeltjes randjes, overgangen tussen siliconen en ABS-plastic of andere onregelmatigheden? Let daar dan goed op bij het schoonmaken en gebruik eventueel een tandenborstel (die je alleen daarvoor gebruikt). Ik vind het zelf fijn om een sekstoy voordat ik ermee aan de slag ga, ook nog even extra af te spoelen onder de kraan, just to be safe.

Ga niet met een seksspeeltje van anus naar vagina

Hoewel pornoacteurs je in films laten zien dat het totally okay is om van anus naar vagina te gaan (met hun piemel, hun vingers of met een seksspeeltje) is dit dus heel erg onverstandig! Heel erg niet okay! Je kan hier allerlei ontstekingen van oplopen (waarbij een blaasontsteking nog de minst heftige is). Heb je een speeltje anaal gebruikt en wil je ‘m vaginaal gebruiken? Maak ‘m dan tussentijds heel goed schoon! Ik vind het zelf handiger om m’n anaaltoys gewoon voor anaal te houden en die nooit vaginaal te gebruiken (maar dit is een persoonlijke keuze).

Vertrouw altijd op je gevoel!!!!

Vind je een sextoy heel erg stinken? Of misschien wel heel erg plakken (als-ie uit de verpakking komt)? Heb je zoiets van; ja, maar dit ga ik dus écht niet in m’n geslachtsdelen stoppen of er tegenaan houden, want, bah, vies? Dan ook niet doen. Vertrouw op je gevoel. Ook een tip; lik met je tong even aan het materiaal van de sekstoy. Krijg je een vieze smaak in je mond? Prikt het? Dan is het niet verstandig om deze toy te gebruiken. Doet een sekstoy pijn? Stop dan ook altijd meteen het gebruik.

Have fun! Be safe! And… be sextoypositive!