RICHTLIJNEN VOOR HET VEILIG GEBRUIK VAN SEXTOYS

Het NEN (Stichting Koninklijk Nederlands Normalisatie Instituut) organiseerde op 11 juli een informatiebijeenkomst over de ontwikkeling van normen met veiligheidseisen voor seksspeeltjes. Ik was, samen met nog wat andere belanghebbenden uit de sekstoy-industrie, aanwezig bij die eerste informatiebijeenkomst.

Het voorstel om internationale normen te maken om de veiligheid van sekstoys te verhogen komt trouwens van een Zweedse arts. Hij ontdekte dat er wereldwijd een stijging is van het aantal incidenten met seksspeeltjes die leiden tot chirurgische ingrepen (dan hebben we het vooral over sexstoys die verwijderd moesten worden uit de anus). Helaas zijn er nog steeds geen internationale standaarden, wetten, regels of richtlijnen als het om seksspeeltjes gaat.

Dit is een afbeelding van veiligheid seksspeeltjes

Het feit dat er misschien een norm gaat komen met veiligheidseisen voor sekstoys was natuurlijk meteen allll over the news, want hé, het gaat over seksspeeltjes en dat soort nieuwsitems scoren! En hé, het werd ook wel een keertje tijd dat ook de mainstream media gaan berichten over dit soort zaken toch? Want sekstoys zijn hartstikke leuk, maar niet alle sekstoys zijn veilig en dat weet niet iedereen. Hoe meer dit nieuws gedeeld wordt, hoe beter!

Er komt dus misschien een norm voor de veiligheid van sekstoys

Een norm ontwikkelen kost veel tijd en geld en daarnaast; een norm is geen wet, het is slechts een richtlijn. Er zullen dus daarna ook altijd nog onveilige toys verkocht mogen worden, maar… hopelijk komt er ooit wél een soort keurmerk voor veilige toys; veilig qua materiaal, qua vormgeving, veilig qua gebruiksaanwijzing, veilig qua alles! En als we dan allemaal slimme consumenten zijn, dan kopen we alleen nog maar sekstoys met zo’n keurmerk en verdwijnen langzaamaan de yukiyuki toys uiteindelijk uit het assortiment! Hoera!

Het is echter nog lang niet zover!

In de tussentijd, want het gaat hoe dan ook nog wel een paar jaar duren voordat die richtlijnen er komen (áls ze er al komen) check dan even de lijst met richtlijnen voor het veilig gebruik van seksspeeltjes van mij, een professionele sekstoytester!

WAAR MOET JE OP LETTEN ALS JE SEXTOYS VEILIG WIL GEBRUIKEN?

Dit vind je misschien ook leuk...

3 reacties

 1. DP schreef:

  Ben benieuwd naar het logo, wie het gaat controleren etc.
  Tot die tijd hebben we altijd jou nog voor de nodige tips en tricks.

 2. Sandra schreef:

  Ga jij eigenlijk adviseren over hoe die richtlijnen er uit moeten zien? Word je een beetje serieus genomen met al je ervaring en kennis. Wel goed, voor ik hier op jouw site kwam wist ik niks over weekmakers, poreuze en veilige materialen. Ik wist alleen dat een dildo anaal kon verdwijnen als er geen goede basis was maar hoe dit precies zat….

 3. EG schreef:

  Altijd goed natuurlijk … maar wat is er nu het onveilige? De toys zelf of hoe het gebruikt wordt? Het zijn twee losstaande problemen lijkt me met beide hun eigen oplossing(en).
  Nu kan ik het me wel voorstellen dat je met de toy zelf het gebruik kan verbeteren door kraakheldere instructies erbij te leveren van wat je er niet mee moet doen – en dat dit onder de voorwaarden valt om aan die voorschriften te voldoen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.