LUNA HEEFT HET OOK NIET OP STEREOTYPISCH SPEELGOED

Terwijl half feministisch Nederland zich zorgen maakt over het seksistische speelgoed uit de Bart Smit-folder heb ik een grotere strijd te strijden. Of misschien is het eigenlijk wel dezelfde strijd. Want… het is niet alleen kinderspeelgoed dat aan seksisme onderhevig is; roze stofzuigertjes, roze kookeilandjes en roze babypoppen voor meisjes en stoere auto’s, kraanwagens en een gitaar voor jongens, nee, ook speelgoed voor grote meisjes is onderhevig aan genderstereotypering!

Want… het grootste gedeelte van de vibrators, dildo’s of andersoortige seksspeeltjes dat verkocht wordt is; roze! Want… dat vinden de vrouwtjes toch zo leuk? Toch? Ja, toch? Want een roze seksspeeltje ziet er zo lief uit, zo vrouwelijk, nee, zo vrouwvriendelijk, minder intimiderend, zo zacht, zo onschuldig, zo erotisch, zo sexy, zo, zo, haast niet als een seksspeeltje! En als je vroeger gewend was om met een roze stoffer-en-blikje te spelen, dan is de overgang naar een roze clitoristrillertje zo gemaakt!

sextoysroze

En. Ik hou van roze dingetjes. Spiegeltjes. Kraaltjes. Ik ben gek op roze! De binnenkant van m’n kut is roze! Ik hou van roze koeken. Ik hou van My Little Pony’s, ik hou van baby-biggetjes, ik hou van een kloddertje roze hier, een kloddertje roze daar, ik hou van roze lipgloss met glittertjes, ik hou van roze nagellak en ik wil roze pumps met roze bloemetjes. Ik hou van m’n roze bloemetjesjurkjes en ik draag graag m’n roze petticoat en m’n Amerikaanse Bulldog (ook een teefje) draagt altijd een roze sjaal en heeft ook een roze riem. Maar hou ik hiervan omdat ik zo geboren ben, is mijn voorliefde voor roze genetisch, of komt het omdat ik vroeger teveel in Bart Smit-folders heb gelezen? Hebben mijn ouders me vroeger een bepaalde roze richting opgestuurd? Ben ik helemaal verkeerd opgevoed? Had ik liever andere keuzes gehad? En hoe komt het dan in Godsnaam dat alles van mij roze mag zijn, behalve m’n seksspeeltjes? Ik wil m’n seksspeeltjes graag zwart!

Als seksspeeltjesfabrikanten een bepaald model van een vibrator maar in 1 kleur kunnen maken (wegens te weinig budget bijvoorbeeld), dan kiezen ze altijd voor het veilige roze. Knalroze. Of heel misschien roze wat naar rood neigt. Of lichtroze, ook heel populair. En op de tweede plaats staat paars. Of lila. Ik heb thuis zo’n 150 seksspeeltjes en ook daarvan is zo’n 70% roze of paars. Helaas. En je hoeft maar 1 blik op een gemiddelde online seksshoppagina te werpen, of bij bijvoorbeeld een Christine le Duc binnen te stappen en het is voornamelijk roze wat je tegemoet blinkt. Roze dildo’s, roze vibrators met roze glitters en roze parels, roze anaalpluggen en roze vibrerende eitjes; de meisjesafdeling van de Bart Smit is er niks bij.

En ze worden wel gemaakt hoor, seksspeeltjes in andere kleuren dan roze, rood of paars, maar uiteindelijk komen de seksspeeltjesfabrikanten toch allemaal weer bij roze uit. Zo is de populaire We-Vibe is er ook in het turquoise, maar die is minder populair dan de paarse of roze variant (en inmiddels ook 20 euro goedkoper). En ook LELO heeft zich wel eens aan oranje, gele en groene vibrators gewaagd, maar die exemplaren verkochten minder goed dan precies dezelfde exemplaren in het roze.

Ik vind roze seksspeeltjes stom. Mijn gevoel zegt dat je er met een zwarte vibrator gewoon een stuk beter bij ligt dan met een lichtroze. Zwarte speeltjes zijn kinky, geil, spannend en sexy. Vind ik. Roze seksspeeltjes zijn kinderlijk en meisjesachtig en in bed wil ik juist een vrouw zijn en geen meisje. Daarnaast; met een roze buttplug lijk ik teveel op Miss Piggy, maar een zwarte buttplug geeft me de souplesse van een zwarte panter!

Maar net als met kinderspeelgoed bepaal je gelukkig zélf waarmee je speelt. Wil je niet dat je dochter met het stofzuigertje uit de Bart Smit-folder speelt, omdat je hoopt dat je dochter later nooit hoeft te stofzuigen en genoeg gaat verdienen met haar baan als piloot, dan koop je dat stofzuigertje toch lekker niet? Dan leent ze ‘m lekker van het buurmeisje. Als everybody maar een beetje happy is. En ik kan wel heel hard roepen dat ik roze seksspeeltjes stom vind, als die roze seksspeeltjes nou eenmaal het beste verkopen, dan ben ik als consument snel uitgepraat (en ik ga niet in m’n blote tieten voor het hoofdkantoor van Christine le Duc m’n beha verbranden en demonstreren voor minder genderstereotypische seksspeeltjes in de schappen). Want gelukkig zijn er een aantal seksspeeltjesfabrikanten wél heel goed bezig de laatste jaren. Zo zijn de meeste LELO-speeltjes tegenwoordig, naast in roze natuurlijk, ook in het zwart verkrijgbaar. En hun laatste stukje techniek, de LELO Ida (of de LELO Tara, dezelfde maar dan zonder afstandsbediening), is er zelfs in het korenblauw (een stereotypische mannenkleur, hoe vooruitstrevend)!

Ik hoef dus geen roze seksspeeltjes te gebruiken als ik daar geen zin in heb. Alhoewel… ik checkte net de pik van de verkering; ook roze. Fuck. Het is een complot.

Dit vind je misschien ook leuk...

4 reacties

 1. Icemotion schreef:

  Hehehe wat n heerlijke rant!! Mijn liefje is overigens helemaal gek op roze en glitters. Ik ben meer van t zwart. Dat wordt nog gedoe :p

 2. Patrick schreef:

  Nog gevaarlijk ook die roze speeltjes als je binnenkant ook roze is. Het is dan een schudkleur. Dan vind je jouw speeltje niet meer terug.

  Trouwens…. Je pakje in je header is roze, je scores zijn roze, je enveloppe bij mail is roze, je agenda is roze. Bart S zal trots op je zijn.

 3. Inge schreef:

  Dat roze is zo verschrikkelijk… Maar goed, moet het er maar mee doen he.

 4. sanne schreef:

  ik vind persoonlijk roze seks speeltjes veel sexy er dan zwart ofzo dat is zo stoer en roze is liever,teder en persoonlijk mooier

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.